Trenger du hjelp?

Tips og råd

For deg som er over gjennomsnittet praktisk anlagt er det ikke noe problem å gjøre mye i hjemmet selv – og det er det ingenting galt med! Du må bare være klar over hva du faktisk kan gjøre på egenhånd og hva du bør overlate til oss faglærte.

HVILKET ELEKTRISK ARBEID KAN JEG GJØRE SELV?

For deg som er litt over gjennomsnittet praktisk anlagt er det ikke noe problem å gjøre mye i hjemmet selv. Og det er det ikke noe galt med! Du må bare være klar over hva du faktisk kan gjøre på egenhånd og hva du burde overlate til proffene.

 

Det som kan kategoriseres som «mindre arbeider» er ting du kan gjøre selv. Men, hva betyr det egentlig?

Bytte støpsel, men ikke stikkontakt!

Støpsel er en ting man enkelt kan fikse selv, men stikkontakten bør man holde seg langt unna. For ordens skyld: Stikkontakten er den som sitter på veggen, støpselet er pluggen!

Også dekselet på stikkontakten kan du skifte, men noe ut over dette skal du absolutt ikke gjøre på egenhånd. En god huskeregel er at ting som er montert fast er jobben til elektrikere.

Les mer: Dette må du vite om sikringsskapet ditt

Bevegelige ledninger

Ønsker du å bytte eller montere en varmeovn er dette helt i orden, såfremt den har bevegelig ledning og støpsel. Om du holder på å pusse opp er dette en detalj som kan gjøre mye.

Også lampetter, bordlamper og lignende kan du koble opp. Her gjelder samme hovedregel: De må ha bevegelige ledninger. På ledningen kan du også montere en ledningsbryter dersom du ønsker – bare se til at strømmen er koblet fra!

 

Q.A

ofte stilte spørsmål

Jeg har kjøpt min første el-bil. Hva bør jeg tenke på når jeg skal lade bilen hjemme?

Vi anbefaler at alle som skal lade el-bil monterer en godkjent hjemmelader. Dette gir en tryggere og raskere opplading av bilen sammenlignet med ladekabel som benyttes i vanlig stikkontakt. Vi har god erfaring med montering av hjemmeladere og hjelper deg gjerne med installasjonen.

Jeg har gamle skrusikringer i sikringsskapet. Bør jeg oppgradere?

Gamle skrusikringer reagerer veldig tregt og beskytter ikke mot jordfeil i anlegget. Gamle anlegg er ikke dimensjonert etter dagens bruk og er ofte overbelastet noe som er en påkjenning på ledninger og utstyr. Nye moderne jordfeilautomater er en sikker og svært god oppgradering av det elektriske anlegget. Vær obs på at det noen ganger vil være behov for å supplere med nye kurser etter en slik oppgradering.

Vi skal bytte komfyr til ny moderne koketopp med induksjon og separat stekeovn. Vi har i dag én kontakt i veggen, holder dette?

Induksjonstopper krever mer energi enn gamle komfyrer. I dag er det vanlig med egen kurs til koketopp og egen kurs til stekeovn. Her må dere regne med å oppgradere med ny kurs til stekeovn. Vi anbefaler at dere samtidig monterer komfyrvakt på eksisterende kurs som benyttes til koketopp.

Er du usikker på hva du trenger?

– Ta gjerne kontakt med oss

Ring oss

755 60 100

Åpningstider

Mandag-Fredag: 07.30 - 15.30
Vakttelefon: 755 60 100
Alle dager utenom åpningstid.

Bodin Elektriske AS

Dreyfushammarn 11, 8012 Bodø
Org.nr.: 921369158