Har du tenkt på lyssetting før du starter oppussingsprosjektet? Eller kanskje du har tenkt at det er noe som mangler med tanke på lyssetting i hjemmet? Her har du noen gode tips!

Lyssetting i hjemmet blir ofte nedprioritert når det pusses opp. Det finnes ingen fasit på hva som er god lyssetting, da mye avhenger av smak. Det er likevel noen retningslinjer man kan følge for å sikre et godt resultat.

Her får du noen gode tips for lyssetting av bad, kjøkken, stue, gang og soverom.

Varmt, kaldt og naturlig lys
Forskjellige rom har ulike utfordringer hva gjelder lyssetting. Husk at fargetemperaturen på lyset bør inngå i taktikken. Det har mye å si for helhetsinntrykket!

Fargetemperatur angis i kelvin (K). Det gir en indikasjon på om lyset er varmt eller kaldt. Lyssettingen i hjemmet bør generelt sett ikke overstige 3000 K, bortsett fra badet.

Mange glemmer å tenke på at man også bør inkludere naturlig lys når man skal lyssette et rom. La lyset slippe inn ved hjelp av vinduer, såfremt du kan! Ikke bare gir det et behagelig lys, det kan hjelpe med å regulere døgnrytmen.

Les mer: Slik kan du spare penger med smarthus

Kjøkken – både komfortabelt og praktisk
Det å skulle lyssette et kjøkken kan by på hodebry for mange. Her skal lyset fungere til matlaging, men også være innbydende når mat skal konsumeres i godt lag. Dette oppnår du ved å jobbe strategisk med flere ulike lyskilder.

På kjøkkenet er det ekstra lurt å installere en dimmer. På den måten har du full kontroll på stemnings- og arbeidslys. Som grunnbelysning er et litt kjøligere lys ikke så dumt, kombinert med varmt lys fra pendel over spisebord og fra bordlamper.

Lyset over matbordet er veldig ofte en pendel. Når den skal installeres er det noen regler som er fine å følge. Når du henger opp en lampe over spisebordet bør du kunne se personen som sitter på motsatt side av deg. Du bør også tilse at du får en jevn belysning over hele bordet. For å finne frem til den ideelle posisjonen prøver du deg bare frem til det er slik du ønsker!

En hjemmekoselig stue
I stuen er det veggene som bør få oppmerksomheten, ikke gulvet! Dette gjør rommet innbydende, samtidig som det gir en illusjon av et større rom. En populær måte å oppnå dette på er å sette dimbare spotter i taket langs veggen. Med dette som grunnbelysning kommer du langt!

Ikke vær redd for å leke deg litt, det er som nevnt ikke noen fasit her. La tanken være at «less is more», og ikke vær redd for at de ikke står jevnt med like mellomrom mellom hver spot. Tilføy grunnbelysningen mer lys med gulv-, bord- eller vegglamper etter egen smak.

Generelt sett er det veldig praktisk med gulvlampe ved sofaen. Bordlamper kan skape en ekstra dimensjon i rommet og vegglamper kan brukes til å kaste lys oppetter veggen der du ikke har spotter.

Les mer: Er det penger å spare med LED-lys?

Lyssetting av soverom
Også soverommets lyssetting krever litt planlegging. Det er jo tross alt et rom vi tilbringer mye av tiden vår i!

Det mange glemmer å tenke over når de installerer lys på soverommet, er at du også her vil ha ulike lysbehov. Uansett om du skal finne frem klær om morgenen, lese en god bok, vaske, eller sove vil du stort sett trenge lys. Her vil derfor en dimmer til taklampen være en god investering! Da kan du sette stemningen når det er tid for romantikk, og du vil få nok lys til å se hva du gjør når det er tid for å vaske gulvene.

Soveromsbelysningen bør være varm, helst rundt 2700 K. Om du er lur og installerer lys inne i garderoben slik at det blir enklere å finne frem klær, kan dette være noe kaldere. Du vil med fordel også ha en lyskilde i nærheten av sengen. En vegglampe eller en lampe på nattbordet er få forunt på kvelden før leggetid.

Badet – det vanskeligste rommet å lyssette?
Baderomsbelysningen kan være en utfordring. Her skal temperaturen være rett, og det kan være vanskelig å finne belysningen som ikke gir deg skygger i ansiktet når du står foran speilet.

Det vanligste valget på badet er spotter i taket, og her er det ikke nødvendigvis slik at symmetri gir best resultat. Her er det viktig at du ikke begynner å installere disse selv. Brann grunnet varmegang i selvinstallerte downlights er et stort problem, så her må det en godkjent elektriker til. La spottene følge veggene og se til at du også får lys inn i dusjen! Ikke plasser dem for nærme speilet, det kan gjøre barbering eller legging av sminke til et irritasjonsmoment. La lyset rundt speilet treffer personen forfra.

Når det kommer til temperaturen på lyset er det viktig at det ikke er for varmt, men heller ikke for kaldt. Dagslys er din venn her, men det kan noen ganger være vanskelig å få til. Spør gjerne din elektriker eller lampeforhandler om hjelp til å finne en løsning til ditt bad.

Les mer: Dette kan du forvente av en el-sjekk

Entréen
Ganger er ofte rotete og trange. Dette bør lyssettingen hjelpe deg med å skjule – ikke fremheve! Med en grunnbelysning fra taket som følger veggene og en lett tilgjengelig lysbryter når du kommer inn inngangsdøren er du godt på vei. Denne typen belysning får rommet til å se større og mer innbydende ut. Mange velger også å ha et lite bord med en bordlampe på, for å enklere kunne finne nøkler og lignende i tussmørket man møter når man er på vei inn eller ut av boligen.

Spør oss om hjelp!
Klar for å oppdatere lyssettingen i hjemmet ditt? Eller kanskje du skal pusse opp og skal planlegge plassering av lamper og lys? Vi leverer alle former for belysningsløsninger. Vi bruker kun anerkjente leverandører og de finnes i alle prisklasser. Vi samarbeider med spesialister og kan garantert finne den ideelle belysningsløsningen for deg og din bolig!